preskoči na sadržaj
O Tinju

Zemljopisni položaj

Tinj je smješten u Zadarskom zaleđu između Biograda i Benkovca, i sastavni je dio općine Benkovac.

Nalazi na položaju s kojeg se vidi skoro cijela Zadarska županija. Sastoji se od 4 zaselka - Barkanja, Gradina, Selo, Varoš i Zagradine.

Gospodarstvo

Okolica Tinja je bogata vinogradima, maslinama, bademima i smokvama. Stanovnici Tinja se bave uzgojem voća i povrća. Poznati su specijaliteti pršut, divenice krvne i mesne, janjetina i tučevina (puretina). Poseban način spremanja jela je pečenje ispod peke.

U Tinju je osnovana Poljoprivredna zadruga "Maraška".

Povijest

Tinj se prvi put spominje prije oko tisuću godina.

Mjesto se prvi put spominje 1069. godine kao "mons Tini"u jednoj povelji kralja Krešimira IV. To su ostatci kule srednjovjekovnog kaštela Gradina koji se i danas vide. Uz kulu je naslonjena crkva sv.Ivana Krstitelja. U davnini taj se kaštel zvao Tynun. Tinj se spominje 1125. godine kao posjed benediktinske opatije sv.Ivana u Biogradu. Opatica zadarskog samostana sv.Tome apostola Bora prema presudi iz 1164. godine svjedoči da njezin samostan posjeduje neku zemlju pod brdom Tinjom. Za vrijeme Ciparskog rata (1570.-1573.) Tinj je pao u ruke turskih osvajača (Ferhad-beg Sokolović).

Kao najstariji sakralni objekt Tinja navodi se prema dokumentima crkva sv.Ivana Krstitelja na starodrevnoj Gradini u ispravi iz 1194. godine. S vremenom je ona dotrajala i 1817. godine podignuta je nova. Staru crkvu sv.Ivana Krstitelja pobunjeni srbočetnici i jugoslavenska "armija" 18. rujna 1991. teško su oštetili, opljačkali i na kraju zapalili. Zalaganjem župljana i Nadbiskupije sada je obnovljena. Nova crkva sv.Paškvala sa 19 metara visokim zvonikom sagrađena je u razdoblju 1974.-1976. godine uz požrtvovnost župljana i legendarnog pokojnog župnika don Tita Šarina. Posvećena je 10. listopada 1976. godine. U Domovinskom ratu srbočetnici su i tu crkvu sravnili sa zemljom. Crkva u poslije ratnom razdoblju nije obnovljena. Groblje se nalazi oko stare crkve sv.Ivana Krstitelja. Župna kuća podignuta je 1820. godine, obnavljana 1904. godine i nakon završetka Domovinskog rata za vrijeme kojeg je spaljena.

Tinj je za vrijeme Domovinskog rata bio pod okupacijom (Gradina, Zagradina i Selo) dok je Varoš Jurjevića ostao neokupiran. Za vrijeme rata srušena je crkva sv. Paškvala. U poslijeratnom razdoblju nije došlo do iseljavanja u veće sredine (Zadar, Šibenik, Zagreb, Rijeka).

Područna škola Tinj

 

O našoj školi u medijima:

http://www.benkovacdanas.hr

U Tinju je u petak, 23. rujna 2011. godine na zadovoljstvo njegovih sumještana svečano otvorena novoizgrađena zgrada Područne škole Tinj koja pripada OŠ Polača. Nju će pohađati 25 učenika od prvog do četvrtog razreda, a nastava će se odvijati u jednoj smjeni po dva kombinirana odjeljenja.

Kako je rečeno na svečanosti, stara škola u Tinju srušena je početkom Domovinskog rata, a nastava se pohađala u Polači.

Posebno ponosan bio je ravnatelj Osnovne škole Polača, Boris Tokić koji je istaknuo dugogodišnju tradiciju školstva u Tinju sve od doba Austrougarske monarhije pa do danas, s prekidom u vrijeme Domovinskog rata. Napomenuo je kako je sve do 1987. godine škola radila za učenike od prvog do osmog razreda, a da su nakon toga učenici od petog do osmog razreda preselili u centralnu školu u Polači.

  • Radujemo se svi novom početku škole u našem dragom Tinju i preostaje mi samo poželjeti učiteljicama uspješan nastavak tradicije školstva s nadom da će iz škole izniknuti pravi mali dragulji na ponos svojih roditelja i svih nas – kazao je ravnatelj Boris Tokić te dodao da je u tijeku procedura promjene imena OŠ Polača u Osnovna škola Franka Lisice Polača te da će ovo biti jedina škola u Zadarskoj županiji koja će se grijati na plin. 

Župan Stipe Zrilić izrazio je zadovoljstvo što Zadarska županija otvara škole diljem županije i to mahom iz programa Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva CEB V iz čijih je sredstava izgrađena i ova škola i u koju je uloženo 3.013.000,00 kuna.

  • Puno puta smo rekli da županija nastoji razvijati čitavu županiju na jedan ravnomjeran način, a u tom smislu naročito je važno ulaganje u školstvo. Ovi objekti nisu obični objekti jer to su tvornice znanja koje ove mlade ljude spremaju kroz stjecanje znanja za samostalan život koji je pred njima. Osim toga, mladi će ovdje stjecati i prva prijateljstva, družiti se s vršnjacima, a često su ovakvi objekti i u funkciji ostalih žitelja sela, poput KUD-a – kazao je župan Zrilić.

Uzvanike je pozdravio i gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija i saborski zastupnik koji je pak kazao kako je škola u Tinju jedna od dvije škole koja se gradila nanovo na novoj lokaciji, dok su sve ostale školske zgrade rekonstruirane.   

  • Neobično mi je zadovoljstvo što s vama mogu podijeliti radost i što ste dobili novu školu koja će imati višestruku funkciju. Fali vam još jedan važan objekat u mjestu, a to je gradnja crkve sv. Paškvala za koju je Zadarska županija dobila sredstva. Konačno će se idući tjedan započeti i sa rekonstrukcijom vodovoda od Prtenjača prema Lišanima Tinjskim, odnosno prema Tinju jer i sami znate koje probleme imate s vodom tijekom ljetnih mjeseci na višim predjelima. Posebno veseli podatak da je Tinj ove godine dobio 10 prvašića u ovoj školi što je značajan podatak s obzirom da manje više sve škole bilježe pad učenika i na nama je da stvaramo što bolje i kvalitetnije uvjete za naše mlade – naglasio je gradonačelnik Branko Kutija.

Svečanost otvorenja škole upotpunio je nastup KUD-a Sidraga iz Tinja te čitanje poezije dvoje učenika te njihovog profesora, a prigodne riječi zahvale uputio je i Krešimir Erlić, predsjednik mjesnog odbora Tinj. Novootvorenu školu je na kraju blagoslovio don Martin Jadreško.

 

 

Fotografije iz medija

Sada je

Koliko nas je online?

PŠ Tinj

Školski kurikul i GPP

Popis udžbenika

Raspored zvona

Vremenik

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 7. 5. 2013.

Ukupno: 125406
Ovaj mjesec: 1240
Ovaj tjedan: 69
Danas: 18

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Grb Eko skupine Palatium


Anketa
Koji vam je najbolji predmet?

Učenje i zabava

 

 


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju